Tarta z kremem budyniowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Zagnieść jednolite ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Foremkę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.
Rozłożyć równomiernie.
Ponakłuwać widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 190 st C.
Po upieczeniu ostudzić.
Posmarować dżemem.
MASA BUDYNIOWA
500 ml mleka zagotować z cukrem.
W pozostałym mleku dokładnie wymieszać obie mąki oraz żółtka i jajko.
Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko.
Energicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń.
Wierzch przykryć foli spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puch.
Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu.
Masę budyniową wyłożyć na wcześniej upieczony spód.
Owoce umyć i osuszyć.
Ułożyć na wierzchu.
Przed podaniem schłodzić.
Komentarze