Tarta z kremem budyniowym i owocami

0 (0 ocen)

  • 9 min
  • Dla 1 osoby

ze świeżymi owocami smakuje wyśmienicie

  • 9 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • SPÓD

    125 gram masła
    200 gram mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki zimnej wody

    KREM BUDYNIOWY

    750 ml mleka
    150 gram cukru
    150 gram mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    1 jajko
    200 gram masła

    200 gram malin
    200 gram borówek
    4 łyżki dowolnego dżemu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z kremem budyniowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Wszystkie składniki przełożyć do miski.
    Zagnieść jednolite ciasto.
    Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
    Foremkę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem.
    Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.
    Rozłożyć równomiernie.
    Ponakłuwać widelcem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 190 st C.
    Po upieczeniu ostudzić.
    Posmarować dżemem.

    MASA BUDYNIOWA

    500 ml mleka zagotować z cukrem.
    W pozostałym mleku dokładnie wymieszać obie mąki oraz żółtka i jajko.
    Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko.
    Energicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń.
    Wierzch przykryć foli spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puch.
    Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu.
    Masę budyniową wyłożyć na wcześniej upieczony spód.

    Owoce umyć i osuszyć.
    Ułożyć na wierzchu.
    Przed podaniem schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować