Prosta tarta z owocami i kremem budyniowym

0 (0 ocen)

Klasyczna tarta z kremem budyniowym i owocami. Puszysty krem, a pod nim cienki, kruchy spód ciasta. Całość udekorowana dowolnymi owocami. Pycha! Polecam.

Składniki:

  • Ciasto :
    250g. mąki pszennej
    1 jajko
    100g. masła
    1/4 szkl. cukru

    Krem :
    1 op. budyniu waniliowego
    400ml. mleka
    150g. masła w temperaturze pokojowej
    kilka kropel aromatu waniliowego
    3-4 łyżki cukru

    Dodatkowo :
    dowolne owoce (u mnie jabłka i pomarańcze)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Prosta tarta z owocami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki krótko wyrobić rękami. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w zamrażalniku około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i odwinąć z folii. Rozwałkować na wymiary tarty ( średnica 26 cm.) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wykleić ciastem formę. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia oraz fasolę. Piec w 180 st.C około 15 minut. Ostudzić. Zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 2. Krem: 350 ml. Mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i aromat. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzony budyń (partiami) cały czas miksując (ma powstać puszysty i jednolity krem) Tak przygotowany wyłożyć na ostudzony spód ciasta, wyrównać szpatułką.
  • 3. Na kremie ułożyć owoce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować