Tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z tego przepisu jestem bardzo zadowolona, ponieważ pierwszy raz udało mi się przełożyć cały płat ciasta na wierzch tarty! Oznacza to, iż ciasto ma bardzo dobrą fakturę, a tak przygotowane jabłka porządnie pobudzają nasze kubki smakowe w jesienne popołudnia :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    120g mąki krupczatki
    120g mąki pszennej
    130g masła
    1/3 łyżeczki soli
    2 jajka
    2-3 łyżki wody

    jabłka:

    5 dużych jabłek
    2 łyżki masła
    4 łyżki cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki kardamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce. Gotową masę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, które posypujemy cukrem i smażymy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i całość łączymy ze sobą. Tak przygotowane odstawiamy.
  • 3. Wyjmujemy ciasto z lodówki. 3/4 rozwałkowujmy i wylepiamy dno tarty, które wcześniej smarujemy masłem. Spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wykładamy jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek i przykrywamy nadzienie. Z pozostałej masy wykrawamy dowolne wzorki i dekorujemy nimi boki tarty.
  • 4. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut- wierzch musi się ładnie zarumienić.
    Upieczoną tartę lekko studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować