1.Wsypać mąkę do miski, włożyć masło, cukier puder i sól. Składniki połączyć palcami, dodać jajko, wymieszać. Kiedy składniki się połączą zagnieść ciasto. Oderwać kawałek ciasta na kratkę (choć niekoniecznie). Rozwałkować cienko i wyłożyć formę do tarty. Nakłuć widelcem i stawić na kwadrans do lodówki. Piec ok 20 min w temperaturze 190’. W czasie gdy ciasto „siedzi” w piekarniku obrać guawy, usunąć nasiona łyżeczką, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć kilka minut na maśle. Wyłożyć na upieczoną tarte, na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałego ciasta i wstawić na kilka minut do piekarnika.
Porady
Tarta smakuje doskonale na ciepło i zimno. Można ją posypać cukrem pudrem lub podawać z lodami jak szarlotkę. Guawę można zastąpić gruszkami.
Komentarze