Tarta z guawą

3 (3 ocen)

  • 60 min

Obłędny, slodki smak tropikalnych owoców. Aromatyczne ciasto, które zachwyci każdego

  • 60 min

Składniki:

  • 250g mąki
    100 g masła pokrojonego w kostkę
    100 g cukru pudru
    szczypta soli
    2 jajka
    0,5 kg guawy
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z guawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypać mąkę do miski, włożyć masło, cukier puder i sól. Składniki połączyć palcami, dodać jajko, wymieszać. Kiedy składniki się połączą zagnieść ciasto. Oderwać kawałek ciasta na kratkę (choć niekoniecznie). Rozwałkować cienko i wyłożyć formę do tarty. Nakłuć widelcem i stawić na kwadrans do lodówki. Piec ok 20 min w temperaturze 190’. W czasie gdy ciasto „siedzi” w piekarniku obrać guawy, usunąć nasiona łyżeczką, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć kilka minut na maśle. Wyłożyć na upieczoną tarte, na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałego ciasta i wstawić na kilka minut do piekarnika.

Porady

Tarta smakuje doskonale na ciepło i zimno. Można ją posypać cukrem pudrem lub podawać z lodami jak szarlotkę. Guawę można zastąpić gruszkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować