Tarta z dynią ze skwarkami z boczku

0 (0 ocen)

Jedna z najlepszych tart jakie kiedykolwiek jadłam mimo że do połączenia dyni ryżu i boczku podchodziłam sceptycznie. Przepis ten zanotowałam 12 lat temu, zafascynowana programem a raczej prowadzącym ;) "Pascal, po prostu gotuj". 12 lat przepis czekał na odkrycie, jest pyszny!

Składniki:

  • Na formę do tarty 26cm:
    Kruche: 2 szklanki mąki, pół kostki masła, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli i łyżka śmietany 18%
    Nadzienie: 2 kostki rosołowe Knorr lub 2 litry domowego drobiowego rosołu, 1/2 kg miąższu z dyni pokrojonego w kosteczkę ( może być mrożony), 1 cebula, 10 dag boczku, 1 duże jajko, sól pieprz gałka muszkatołowa, 50 g ryżu czyli pół woreczka ( zwykłego ryżu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z dynią ze skwarkami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść kruche ciasto. Schłodzić pół godziny i wyłożyć na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Ciasto podpiec w piekarniku 160 stopni ok 30 minut.
  • 2. Dynie ugotować w wywarze przecedzić ( wywaru nie wyrzucać!!!) dynie rozgnieść widelcem na puree.
  • 3. Cebulka i boczek w kosteczkę przesamażyć na oliwie. Dodać ryż i smażyć ok 3 minut. Dodać 200ml wody spod gotowania i dyni i gotować do miękkość. Gdy braknie płynu a ryż będzie twardy dolać wywaru i gotować dalej aż będzie miękki.
  • 4. Gdy ryż będzie gotowy dodać dynię, sól, pieprz i gałkę do smaku oarz dodać 1 roztrzepane jajko. Dobrze wymieszać nałożyć na ciasto i zapiekać jeszcze ok 40 minut. Bon appetit!

Porady

Najlepiej jeść ją z mixem sałat polanych winegretem- dowolnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować