Tarta ying yang

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dwukolorowa budyniowa tarta z owocami. Polecam wszystkim łasuchom.

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO:
    250 g mąki
    125 g cukru pudru
    125 g margaryny
    1 jajko
    szczypta soli
    NADZIENIE:
    1 budyń kokosowy
    1 budyń czekoladowy
    600 ml mleka
    4 łyżki cukru
    1 jabłko
    1 banan
    DEKORACJA:
    Płatki migdałowe
    FORMA:
    Margaryna
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta ying yang - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać margarynę i siekać nożem aż margaryna będzie w malutkich kawałeczkach.
    Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
    Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut.
    Po tym czasie wyjąć ciasto. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
    Rozwałkowane ciasto nawijać na wałek i przenieść do wysmarowanej margaryną i posypana tarta bułką formę. Wyrównać ciasto, przejechać wałkiem, by odciąć nadmiar ciasta.
    Na formę z ciastem położyć papier do pieczenia. Na to wsypać fasolę – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
    Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10 minut, zdjąć folię z fasolkami i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić by wystygło (dopiero po wystygnięciu wyjąć z formy).
  • 2. Przygotować budynie w dwóch osobnych rondelkach, każdy w 300 ml mleka oraz w 2 łyżkach cukru. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • 3. Owoce obrać ze skórki, jabłka również z gniazdek nasiennych. Owoce pokroić w plasterki. 1/3 budyniów rozsmarować na cieście, jedną stronę budyniem kokosowym, drugą budyniem czekoladowym. Owoce rozłożyć na cieście, po stronie kokosowej jabłka, po czekoladowej plasterki banana.
  • 4. Na część ciasta wyłożonej jabłkami nanieść pozostały (1 łyżeczkę odłożyć do dekoracji) budyń kokosowy, po stronie wyłożonej bananami nałożyć resztę budyniu czekoladowy.
  • 5. Ciasną część udekorować kleksem budyniu czekoladowego oraz płatkami migdałowymi. Ciemną stronę również udekorować, ale kleksem kokosowego budyniu.
  • 6. Do podania chłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować