Tarta ying yang - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać margarynę i siekać nożem aż margaryna będzie w malutkich kawałeczkach.
Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
Rozwałkowane ciasto nawijać na wałek i przenieść do wysmarowanej margaryną i posypana tarta bułką formę. Wyrównać ciasto, przejechać wałkiem, by odciąć nadmiar ciasta.
Na formę z ciastem położyć papier do pieczenia. Na to wsypać fasolę – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10 minut, zdjąć folię z fasolkami i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić by wystygło (dopiero po wystygnięciu wyjąć z formy).
2.Przygotować budynie w dwóch osobnych rondelkach, każdy w 300 ml mleka oraz w 2 łyżkach cukru. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
3.Owoce obrać ze skórki, jabłka również z gniazdek nasiennych. Owoce pokroić w plasterki. 1/3 budyniów rozsmarować na cieście, jedną stronę budyniem kokosowym, drugą budyniem czekoladowym. Owoce rozłożyć na cieście, po stronie kokosowej jabłka, po czekoladowej plasterki banana.
4.Na część ciasta wyłożonej jabłkami nanieść pozostały (1 łyżeczkę odłożyć do dekoracji) budyń kokosowy, po stronie wyłożonej bananami nałożyć resztę budyniu czekoladowy.
5.Ciasną część udekorować kleksem budyniu czekoladowego oraz płatkami migdałowymi. Ciemną stronę również udekorować, ale kleksem kokosowego budyniu.
Komentarze