Tarta wyborna z mięsem mielonym i szpinakiem

4.5 (168 ocen)

Do szpinaku w takiej wersji dała się przekonać nawet babcia.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    100 g masła + masło do posmarowania formy
    1 żółtko
    szczypta soli
    Farsz:
    30 dkg mięsa mielonego
    40 dkg szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    1/3 serka mascarpone
    sól, pieprz
    Dodatkowo 10-20 dkg sera gouda
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta wyborna z mięsem mielonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim wysmarowaną masłem formę. Małą część ciasta można zostawić na paseczki na wierzch tarty. Przygotować farsz. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić. Roztopić masło na patelni dodać przygotowany czosnek i cebulę - podsmażyć. Następnie dodać mięso i gdy już nie będzie surowe dodać szpinak i smażyć aż odparuje nam zbędna woda - około 20 min. Na końcu dodać ser mascarpone dobrze wymieszać aż się połączy ze wszystkimi składnikami na patelni. Farsz doprawić sola i pieprzem do smaku. Wyłożyć farsz na ciasto. Piec około 30 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia tartę posypać serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować