Tarta ze szpinakiem, mięsem mielonym i serami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Na stolnice wsypujemy przesianą mąke, robimy dołek, wkładamy margarynę oraz smalec, siekamy wszytko nożem, wbijamy jajko, dodajemy, mleko, sól, cukier, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i na 1 godzinę wkładamy do lodówki.
Farsz:
Na patelni roztapiamy 3 łyzki masła, wrzucamy por pokorojony w plasterki i podsmażamy chwilę, a następnie dodajemy mięso i całość obsmązamy ok 15min, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do rondla wkładamy łyżkę masła i rozmrożony spzinak, podsmażamy aż wszystko ładnie odparuje, dodajemy ser Feta pokrojony w małą kostęczke, trzymamy na olnym ogniu ok 15 min czesto mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ciasto rozwałkowujmy na grubość ok 3-4 mm, wykładamy forme do tarty (u mnie o średnicy 30cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią i obciązamy np. grochem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 10 min, następnie ściągamy obciązenie i wkladamy ciasto jeszcze na 10 min do piekarnika.
Na podpieczony spód wykładamy mięso, pokrywamy szpinakiem a cąłosc posypujemy tartą mozarellą, na wierzchu mozemy ułożyć suszone pomidorki jeśli lubimy. Całość zapiekamy ok 15-20 min w temp. 180 stopni.
Komentarze