Kolorowy kryształek

4.48 (178 ocen)

Delikatne, kolorowe i pyszne ciasto.

Składniki:

  • 5 jajek
    8 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    mała łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 kostka masła
    4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru pudru
    4 jajka
    4 galaretki o różnych kolorach
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowy kryształek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem dodawać stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blachę pie około 35 min w 180 st. C.
    Galaretki rozpuścić każdą w szklance wody. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Zagotować mleko w gorącym rozpuścić żelatynę i wystudzić. Do masy żółtkowej dodać mleko z żelatyną później pianę z białek i wodę. Na końcu galaretki pokrojone w kostkę.
    Ciasto przekrawamy na pół i przekładamy masą. Wierzch ciasta obsypujemy cukrem pudrem.

Porady

Masa po dołożeniu galaretek szybko tężeje więc należy ją bardzo szybko wyłożyć na biszkopt

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować