Tarta truskawkowa z budyniem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Taka tarta jest przepyszna ze świeżych jak i z mrożonych truskawek

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • GRUPA GłóWNA;CIASTO::
    - margaryna: 100 gramów
    - mąka: 1.5 szklanki
    - cukier pudeer: 3 łyżki
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    MASA BUDYNIOWA::
    - mleko zwykłe: 750 mililitrów
    - margaryna: 50 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - mąka ziemnniaczana: 1 łyżka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - jaja: 2 sztuki
    - budyń kokosowy: 1 opakowanie
    GALARETKA::
    - galaretka truskakowa: 1 opakowanie
    - truskawki: 500 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta truskawkowa z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie-ciasto:
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto(margaryna musi być dobrze schłodzona).
    Włożyć do lodówki na godzinę.
    Potem rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy do tarty wysmarowanej rozpuszczoną margaryna.
    Ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temp.200 stopni.
  • 2. Masa budyniowa:
    Pół litra mleka zagotować z margaryną i cukrem oraz cukrem waniliowym.
    Następnie w reszcie mleka wymieszać jajka,budyń,oraz obie mąki i wlać na wrzące mleko.
    Zagotować ciągle mieszając.
    Przestudzić i wyłożyć na ciasto.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody i zostawić do wystudzenia.
    Na górę kremu ułożyć truskawki w formie kwiatu.
    Zalać tężejącą galaretką.
    Polewać ostrożnie każdą truskawkę.
    Galaretka ma skleić truskawki a nie mają one w niej pływać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować