Tarte tatin – historia

Choć zazwyczaj ważniejsze są dla nas pomysły i przepisy na różnorodne dania, w przypadku tego ciasta warto wspomnieć także o historii powstania tarte tatin.
Za twórczynię tego wypieku uważa się Stephanie Tatin, która wraz z siostrą prowadziła hotel i restaurację we Francji. Któregoś dnia, zabierając się za przygotowanie ciasta, pomyliła kolejność i na spód formy wyłożyła kawałki jabłek, a na wierzch natomiast płat ciasta. Chciałoby się rzec: masz, babo, placek, ale odwrócona kolejność zaowocowała całkiem udanym wypiekiem, który zagościł we francuskiej kuchni na stałe.

 


Tarte tatin z jabłkami

To najpopularniejsza, choć nie jedyna, wersja tego ciasta. Podstawowy przepis to jabłka, przygotowany z masła, cukru i śmietanki karmel oraz kruche ciasto. 
Jakie jabłka najbardziej pasują do tego odwróconego ciasta? My stawiamy na dość kwaśne odmiany, które przełamią słodkość karmelu. Jednocześnie też wybieramy twarde jabłka, aby nie rozpadły się one podczas zapiekania. 


Aby wzbogacić klasyczny przepis, tarte tatin z jabłkami może być też przygotowana z różnymi dodatkami. Laska wanilii pojawia się w wielu przepisach jako klasyczny dodatek. Jednak warto czasem wymienić je na cynamon, imbir, tymianek czy szałwię – które sprawią, że nasz wypiek będzie bardziej aromatyczny. Rodzynki namoczone w rumie, posiekane orzechy i skórka cytrynowa urozmaici smak. Nie zapomnijcie o gałce lodów po wyłożeniu gotowego ciasta na talerz, dzięki którym każde ciasto z jabłkami smakuje jeszcze lepiej!

 


Tarte tatin z gruszkami

Jeśli znudziła Wam się wersja z jabłkami, tarte tatin z gruszkami to jej godna następczyni. Podobnie jak w przypadku jabłkowej wersji, wybierajmy gruszki twarde i aromatyczne. 
Co warto wziąć pod uwagę, przygotowując taką tartę? Ważne jest naczynie, w którym je przygotujemy. A żeby nie brudzić ich zbyt wielu, warto wybrać to, które zarówno można postawić na gazie i włożyć do piekarnika. Ponieważ tarte tatin najpierw wymaga zrobienia karmelu, potem ułożenia owoców i przykrycia ich płatem ciasta i zapieczenia całości, tu najlepiej sprawdzi się patelnia. I to taka, której rączka odporna jest na wysokie temperatury.
Oczywiście tarte tatin z gruszkami, jabłkami  czy innymi owocami uda się i bez patelni przystosowanej do zapiekania. Wystarczy przygotować karmel, wlać go na spód naczynia żaroodpornego, ułożyć owoce, na to ciasto i wstawić do piekarnika. 

 


Tarte tatin z ciastem francuskim

Choć klasyczny przepis na tarte tatin wykorzystuje ciasto kruche, z racji tego, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani, powstała już  wariacja z ciastem francuskim. Jeśli macie sprawdzone, dobrej jakości sklepowe ciasto francuskie, możecie śmiało je wykorzystać do przygotowania tego wypieku. Albo zrobić swoje, ale to raczej wydłuży niż skróci czas przygotowania ciasta. 
Jaka jest przewaga tarte tatin z ciastem francuskim nad tą klasyczną wersją z ciastem kruchym? Poza czasem przygotowania – nie trzeba gotowego ciasta w końcu zagniatać i chłodzić, a potem wałkować, ciasto francuskie nadaje naszej tarcie więcej chrupkości i lekkości. 

 


Wytrawna tarte tatin 

Choć powstało wiele wariacji na temat klasycznego przepisu - tarte tatin z bananami, ananasem, śliwkami, morelami czy brzoskwiniami, pigwą czy figami, chyba bardziej zaskakująca jest wersja na słono.


Wytrawna tarte tatin też niejedno ma imię. W naszej galerii znajdziecie dwa pomysły użytkowników na podanie jej na obiad, ale pomysłów jest więcej! Bardzo pysznym pomysłem jest przygotowanie karmelizowanej cebuli (szczególnie tej czerwonej!) i przykrycie jej krążkiem z ciasta francuskiego. Albo zapieczenie pod kruchym ciastem warzyw korzeniowych – marchwi, ziemniaków, pietruszki lub pasternaku. Pyszna też będzie tarte tatin w wersji śródziemnomorskiej – z papryką, cukinią i pomidorkami.