Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.
Pigwowa tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę, sól i cukier wrzucamy do malaksera i mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy i na koniec stopniowo dodajemy wodę i mieszamy 10s. Ciasto wykładamy na stolnice i jeszcze chwilę wyrabiamy ręcznie.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1godzinę.
2.Pigwę obieramy, kroimy na 4 i wycinamy gniazda nasienne ( skórki i gniazda zostawiamy!) Pigwę delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny
Cytryny myjemy. Z 1/2 cytryny obieramy skórkę za pomocą obieraka do warzyw. Z 1 i 1/2 cytryn wyciskamy sok.
3.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z 1 1/2 cytryn, skórkę z 1/2 cytryny, 1 szkl cukru i obierki z pigwy. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 min
4.Po upływie czasu, syrop odcedzamy - zostawiając syrop.
Syrop ponownie zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć zmneijszamy ogień i dodajemy pokrojone pigwy, gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odsączamy i studzimy.
5.W garnku wsypujemy pozostały cukier i sól, stawiamy na średnim ogniu,gdy karmel zrobi się złoty dodajemy masło i mieszamy.
6.W tortownicy układamy pigwy, polewamy je karmelem z masłem.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na okrąg - większy niż tortownica.
Ciasto nakładamy na pigwy z karmelem, ciasto wciskamy pomiędzy brzeg tortownicy a owoce.
7.Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 18 stopni. Pieczemy aż ciasto będzie koloru złotego
Komentarze