Pigwowa Tarta Tatin

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 1/4 szkl mąki
    1/2 łyżeczka soli
    1.2 łyżeczki cukru
    1/2 szkl schłodzonego masła
    ok/1/4 szkl zimnej wody


    Wypełnienie:
    10 szkl. wody
    1 3/4 szkl cukru
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 cytryny
    ok.6 małych pigw
    duża szczypta soli
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta tatin Desery Ciasto

Pigwowa tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę, sól i cukier wrzucamy do malaksera i mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy i na koniec stopniowo dodajemy wodę i mieszamy 10s. Ciasto wykładamy na stolnice i jeszcze chwilę wyrabiamy ręcznie.
    Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1godzinę.
  • 2. Pigwę obieramy, kroimy na 4 i wycinamy gniazda nasienne ( skórki i gniazda zostawiamy!) Pigwę delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny
    Cytryny myjemy. Z 1/2 cytryny obieramy skórkę za pomocą obieraka do warzyw. Z 1 i 1/2 cytryn wyciskamy sok.
  • 3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z 1 1/2 cytryn, skórkę z 1/2 cytryny, 1 szkl cukru i obierki z pigwy. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 min
  • 4. Po upływie czasu, syrop odcedzamy - zostawiając syrop.
    Syrop ponownie zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć zmneijszamy ogień i dodajemy pokrojone pigwy, gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odsączamy i studzimy.
  • 5. W garnku wsypujemy pozostały cukier i sól, stawiamy na średnim ogniu,gdy karmel zrobi się złoty dodajemy masło i mieszamy.
  • 6. W tortownicy układamy pigwy, polewamy je karmelem z masłem.
    Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na okrąg - większy niż tortownica.
    Ciasto nakładamy na pigwy z karmelem, ciasto wciskamy pomiędzy brzeg tortownicy a owoce.
  • 7. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 18 stopni. Pieczemy aż ciasto będzie koloru złotego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować