Pomidorowo-cukiniowa pizza

0 (0 ocen)

To tania, prosta i pyszna pizza. Doskonałe połączenie smaku bazylikowego ciasta drożdżowego ze smakiem pieczonych warzyw.

Składniki:

  • Średnica 32cm

    Ciasto:
    • 30 dag maki,
    • 3 łyżki oleju,
    • 150 ml mleka,
    • ¼ kostki drożdży,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko
    • Białko do posmarowania
    Nadzienie:
    • 2 młode cukinie,
    • 3-4 pomidory,
    • 1-1,5 łyżki kaparów,
    • 100 g sera mozzarella w plasterkach,
    • Świeże liście bazylii do dekoracji,
    • Pomidorki koktajlowe do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pomidorowo-cukiniowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól i bazylię. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.

    Gotowe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę. U mnie jest to dno tortownicy. Formujemy szersze brzegi.
    Brzegi ciasta smarujemy białkiem.

    Na ciasto wykładamy nadzienie.
  • przed pieczeniem 2. NADZIENIE:
    Cukinię oraz pomidory myjemy, osuszamy. Gotowe kroimy na plasterki (grubość około 03-05 cm).
    Tak przygotowane warzywa układamy na przygotowanym cieście naprzemiennie tworząc dwa okręgi. Całość posypujemy kaparami.
    Pizzę pieczemy około 30 minut w 180°C.
    Na 10 minut przed końcem posypujemy ją pokrojonym w słupki serem.

    Pizzę podajemy oprószoną pokrojonymi listkami bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować