Tarta na spodzie orzechowo-daktylowym, z kremem waniliowym z jogurtami greckimi i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Orzechy zmielić w rozdrabniaczu razem z (namoczonymi przez 30 minut i odsączonymi z wody) daktylami oraz kakao. Tam aby masa była klejąca i zbita nie grudkowata. Jeżeli będzie nazbyt luźna dodać odrobinę wody. Tartę poobklejać masą orzechowo-daktylową, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin aby stężało. Spód nie jest twardy i kruchy jak normalne ciasto. Nie słodziłam dodatkowo spodu, gdyż moim zdaniem jest wystarczająco słodki dzięki daktylom. Można dosłodzić np. syropem z agawy.
2.Krem:
Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na białą i puszystą masę. Dodać wanilię, budyń waniliowy, zmiksować. Dodawać pomalutku jogurt grecki ciągle miksując. Masa się napowietrza. W kubku (ceramicznym) rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Zagotować i lekko ostudzić. Wlewać strumyczkiem do masy jogurtowej, ciągle miksując. Wylać na spód. Można od razu przyozdobić owocami ja zrobiłam to później. Masa powinna stężeć w lodówce.
3.Ozdoby:
Truskawki umyć, pokroić w plasterki i poukładać na tarcie. Migdały podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać nimi truskawki. Przyozdobić miętą.
Komentarze