Tarta na spodzie orzechowo-daktylowym, z kremem waniliowym z jogurtami greckimi i budyniem

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Do spodu nie dodano jajek ani mąki, nadzienie jest pysznie serowe jednakże zdrowsze dzięki użytym jogurtom greckim :)

  • 60 min

Składniki:

  • Na spód:

    2 szklanki mielonych orzechów ( laskowe, migdały, włoskie)
    180 g daktyli suszonych
    1 łyżka kakao

    Krem:

    600 g jogurtu greckiego
    1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
    3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru trzcinowego
    1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
    laska z wanilli/ olejek waniliowy (1 łyżeczka)
    2 łyżki żelatyny
    odrobina wody

    oraz:

    truskawki bądź inne owoce
    migdały podprażone
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta na spodzie orzechowo-daktylowym, z kremem waniliowym z jogurtami greckimi i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    Orzechy zmielić w rozdrabniaczu razem z (namoczonymi przez 30 minut i odsączonymi z wody) daktylami oraz kakao. Tam aby masa była klejąca i zbita nie grudkowata. Jeżeli będzie nazbyt luźna dodać odrobinę wody. Tartę poobklejać masą orzechowo-daktylową, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin aby stężało. Spód nie jest twardy i kruchy jak normalne ciasto. Nie słodziłam dodatkowo spodu, gdyż moim zdaniem jest wystarczająco słodki dzięki daktylom. Można dosłodzić np. syropem z agawy.
  • 2. Krem:

    Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na białą i puszystą masę. Dodać wanilię, budyń waniliowy, zmiksować. Dodawać pomalutku jogurt grecki ciągle miksując. Masa się napowietrza. W kubku (ceramicznym) rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Zagotować i lekko ostudzić. Wlewać strumyczkiem do masy jogurtowej, ciągle miksując. Wylać na spód. Można od razu przyozdobić owocami ja zrobiłam to później. Masa powinna stężeć w lodówce.
  • 3. Ozdoby:

    Truskawki umyć, pokroić w plasterki i poukładać na tarcie. Migdały podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać nimi truskawki. Przyozdobić miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować