Sernik na kruchym spodzie o smaku krówkowym. Sernik z jogurtami greckimi i polewą krówkową. Sernik wyszedł, piankowy bardzo pyszny.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
ciasto:
-150 g.masła
-100 g. cukru
-2 jajka
-300 g. mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowo-jogurtowa:
-8 jajek
-1 szklanka cukru
-700 g. twarogu śmietankowego
-1200 g. jogurtu greckiego
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-3 duże budynie krówkowe (na 3/4 l.)
polewa toffi:
-100 g. polewy czekoladowej toffi
-50 ml. śmietanki 30 %
-50 g. masła
Krówkowy sernik z jogurtami greckimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać tam mąkę z proszkiem do pieczenia.Zmiksować mikserem na niższych obrotach i szybko zagnieść. Wylepić blaszkę 30x40. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.
2.masa-Żółtka zmiksować z połową cukru potem z serem i jogurtem. Miksować na niskich obrotach miksera, bo chlapie.Przesiać tam budynie, dodać ekstrakt i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli potem resztą cukru i porcjami wmieszać do masy serowej. Masę wylać na surowe ciasto.
3.Piec ok.1 godz. Pod koniec przykryć papierem do pieczenia jak za mocno brązowieje.Studzić w uchylonym piekarniku.
4.polewa- Polewę wraz z masłem i śmietanką roztopić nad parą. Posmarować zimny sernik. Kroić na drugi dzień.
Komentarze