tarta mięsna z pieczarkami

0 (0 ocen)

Idealna na zimno jak i na gorąco.

Składniki:

  • Proporcje na formę o średnicy 28 cm:

    warstwa mięsna:
    1 kg mięsa, u mnie udziec z sarny
    pęczek natki pietruszki
    2-3 szalotki
    papryczka habanero
    5-6 jajek
    3-4 łyżki płatków żytnich
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy

    warstwa pieczarkowa:
    500 g pieczarek
    cebula
    łyżka masła
    sól
    pieprz

    warstwa serowa:
    200 g tartego sera cheddar

    obłożenia wierzchu:
    2 pomidory malinowe
    oliwki
    kapary
    oregano

    masło
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta mięsna z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, natkę pietruszki, szalotki i papryczkę mielimy na maszynce do mięsa.
    Do zmielonej masy mięsnej wbijamy jajka, wsypujemy płatki oraz przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną.
  • 2. Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Dusimy na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Formę do tarty smarujemy masłem. Wysypujemy ją bułką tartą. Wykładamy warstwę mięsa. Następnie układamy pieczarki. Posypujemy startym cheddarem. Na serze układamy pokrojone w plasterki pomidory, kapary i oliwki. Posypujemy oregano. Pieczemy w 180-190 stopniach C przez godzinę. Tartę możemy podawać na gorąco lub na zimno.

Porady

Jeśli nie lubicie czerwonego mięsa do takiej tarty można użyć mięsa z indyka lub kurczaka. Używając jednak mięsa drobiowego możemy ograniczyć lub całkowicie wyłączyć z przepisu jajka, Mięso drobiowe ma w sobie wiele białka dlatego jajka są niepotrzebne. Tartę warto piec w formie do tarty z wyjmowanym dnem, by łatwo było ją przełożyć na paterę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować