200g mąki pszennej, najlepiej typ 450
100g miękkiego masła
sól
50 ml wody
MIĘSNE NADZIENIE
700g mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
200g koncentratu pomidorowego
zioła (wg uznania; u mnie króluje jak zwykle tymianek, ale można skorzystać z mieszanki ziół prowansalskich)
sól, pieprz
jajko
SOS BESZAMEL
50g mąki
50g masła
1,5 szklanki pełnego mleka
gałka muszkatałowa
sól, pieprz
opcjonalnie: kilka plasterków szynki i foremki do wycinania ciasteczek
1.Zaczynamy od ciasta – mąkę siekamy z masłem, dodajemy wodę (nie od razu całość, stopniowo uzyskujemy odpowiednią konsystencję). Zawijamy w folię i chowamy do lodówki.
2.Mięso smażymy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy koncentrat i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mięso będzie zimne, dodajemy jajko,
3.Sos beszamelowy: masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy (aż utworzy się zasmażka). Następnie zestawiamy z kuchenki, dodajemy mleko i zagotowujemy.
4.W formie do tarty układamy rozwałkowane ciasto, mięso i polewamy sosem.
5.Z szynki foremkami wycinamy kształty, układamy na wierzchu sosy. Dodatkowo wierzch udekorować możemy gałazkami świeżych ziół.
Komentarze