Tarta mięsna

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lazania dla leniwych

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO

    200g mąki pszennej, najlepiej typ 450
    100g miękkiego masła
    sól
    50 ml wody

    MIĘSNE NADZIENIE

    700g mięsa mielonego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    200g koncentratu pomidorowego
    zioła (wg uznania; u mnie króluje jak zwykle tymianek, ale można skorzystać z mieszanki ziół prowansalskich)
    sól, pieprz
    jajko

    SOS BESZAMEL

    50g mąki
    50g masła
    1,5 szklanki pełnego mleka
    gałka muszkatałowa
    sól, pieprz
    opcjonalnie: kilka plasterków szynki i foremki do wycinania ciasteczek
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ciasta – mąkę siekamy z masłem, dodajemy wodę (nie od razu całość, stopniowo uzyskujemy odpowiednią konsystencję). Zawijamy w folię i chowamy do lodówki.
  • 2. Mięso smażymy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy koncentrat i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mięso będzie zimne, dodajemy jajko,
  • 3. Sos beszamelowy: masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy (aż utworzy się zasmażka). Następnie zestawiamy z kuchenki, dodajemy mleko i zagotowujemy.
  • 4. W formie do tarty układamy rozwałkowane ciasto, mięso i polewamy sosem.
  • 5. Z szynki foremkami wycinamy kształty, układamy na wierzchu sosy. Dodatkowo wierzch udekorować możemy gałazkami świeżych ziół.
  • 6. Zapiekamy 50 minut w temperaturze 180C.

Porady

Na zimno smakuje równie wspaniale

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować