Tarta kurkowa

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Tarty to coś, co uwielbiam przygotowywać i jeść. Ta jest pyszna:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl. mąki
    1 łyżka śmietany 18%
    10 dag margaryny
    szczypta soli
    1 jajko

    Farsz:
    30 dag umytych, pokrojonych kurek
    1 cebula
    masło
    sól
    pieprz

    Sos śmietanowy:
    1 mała śmietana 18%
    2 łyżki startego żółtego sera
    2 jajka
    1 łyżka suszonego lub świeżego, posiekanego koperku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta kurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jajka, śmietany, margaryny i szczypty soli zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić nim wysmarowaną formę do tarty ( śr. 27 cm). Nakłuć widelcem. Położyć papier do pieczenia. Wysypać groch ( w celu obciążenia). Piec 15 min. w 180°C. Po tym czasie usunąć fasolę i papier. Piec ciasto do zrumienienia ok. 10-15 min.
  • 2. Farsz:Pokrojone i umyte kurki podsmażyć razem z posiekaną cebulą na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
    Sos: Śmietanę wymieszać z jajkami, serem i koperkiem. Doprawić.
  • 3. Na podpieczone ciasto wyłożyć kurki z cebulą. Zalać sosem śmietanowym. Piec 25 min. w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować