Tarta jabłecznik

0 (0 ocen)

Kruche ciasto wypełnione pysznymi jabłuszkami. Oczywiście jabłecznik najlepiej smakuje na ciepło z lodami.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    200g masła
    2 żółtka
    3 łyżki zimnej wody
    NADZIENIE:
    1 kg jabłek
    1/4 szklanki brązowego cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    DODATKOWO:
    1 małe jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadzienie 1. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Miękkie, słodkie jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Dodać cukier, cynamon i kremówkę. Wymieszać.
  • Tarta napełniona jabłkami. 2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na ok 5mm. Tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto bez rozciągania. Można podpiec z obciążeniem. Tartę napełnić jabłkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i ponacinać radełkiem. Rozłożyć na jabłkach tworząc ażurek. Poprzyklejać do brzegów tarty. U mnie dodatkowo motylki z ciasta :) Piec w 190*C przez ok 45min z grzaniem góra-dół. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować