Pieczarki i słodki melon, ten duet okazał się duetem niezwykle smacznym! Do tego kremowa śmietanka - palce lizać! Takim sosem oblałam ryż i soczystego kurczaka. Poezja smaków!
Ryż z kurczakiem i sosem pieczarkowo-melonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż odcedzić i przelać zimną wodą. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła, wrzucić pokrojone pieczarki, dodać igiełki świeżego rozmarynu, suszony rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu, dusić przez około 15 minut, aż pieczarki będą miękkie. Melona obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do pieczarek, dodać śmietanę, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez około 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Gotowy sos odstawić na bok. Przygotować mięso: filety z kurczaka umyć, pokroić w około 4-centymetrowe kawałki. Cebulę obrać i poszatkować. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą część masła, wrzucić cebulę, dusić przez kilka minut, dodać pokrojonego kurczaka, doprawić pozostałą częścią soli i pieprzu, podsmażać na małym ogniu, aż kurczak się zarumieni (około 10-15minut). Gotowego kurczaka dodać do pieczarkowo-melonowego sosu. Gdy wszystko będzie już gotowe, ułożyć na talerzu i podawać.
Komentarze