RYŻ Z KURCZAKIEM I SOSEM PIECZARKOWO-MELONOWYM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pieczarki i słodki melon, ten duet okazał się duetem niezwykle smacznym! Do tego kremowa śmietanka - palce lizać! Takim sosem oblałam ryż i soczystego kurczaka. Poezja smaków!

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis (trzy porcje):
    100g Ryżu Białego
    2 (duże) filety z kurczaka
    1/2 melona Galia
    200g pieczarek
    1 cebula
    150g śmietany 12%
    2 łyżki masła klarowanego
    1 gałązka świeżego rozmarynu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z kurczakiem i sosem pieczarkowo-melonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż odcedzić i przelać zimną wodą. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła, wrzucić pokrojone pieczarki, dodać igiełki świeżego rozmarynu, suszony rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu, dusić przez około 15 minut, aż pieczarki będą miękkie. Melona obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do pieczarek, dodać śmietanę, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez około 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Gotowy sos odstawić na bok. Przygotować mięso: filety z kurczaka umyć, pokroić w około 4-centymetrowe kawałki. Cebulę obrać i poszatkować. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą część masła, wrzucić cebulę, dusić przez kilka minut, dodać pokrojonego kurczaka, doprawić pozostałą częścią soli i pieprzu, podsmażać na małym ogniu, aż kurczak się zarumieni (około 10-15minut). Gotowego kurczaka dodać do pieczarkowo-melonowego sosu. Gdy wszystko będzie już gotowe, ułożyć na talerzu i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować