Tagliatelle ze szparagami i jajkiem w koszulce

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Pomysł na dość szybki i lekki obiad.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • makaron pappardelle lub tagliatelle
    1/2 pęczka zielonych szparagów
    rukola wg uznania (mniej więcej dwie garści)
    70 g migdałów w płatkach
    2 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
    ew. 1 ząbek czosnku
    2-3 jajka (po jednym na osobę)
    2 łyżki octu
    woda (ok. 1 litra)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Tagliatelle ze szparagami i jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • danie_z_makaronem 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Szparagi myjemy, przycinamy łodygi, obieramy dolne części i gotujemy w osolonej wodzie (a najlepiej na parze) przez ok. 5 minut. Masło roztapiamy w rondelu i wsypujemy płatki migdałów, podsmażamy na zloty kolor.

    Do makaronu dodajemy rukolę i migdały z masłem, całość mieszamy lekko podgrzewając. Nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy ugotowane szparagi i jajko w koszulce.
  • 2. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet. Każde jajko osobno wybijamy na miseczkę (ponoć tak trzeba, choć ja wybijam bezpośrednio do wody, tylko robię to bardzo delikatnie) i ostrożnie, trzymając miseczkę tuż nad powierzchnią, przelewamy jajko do wody. W razie potrzeby brzegi białka delikatnie ogarniamy łyżką, tak aby ładnie się ułożyły wokół żółtka. Powtarzamy czynność, jeśli gotujemy więcej jajek.
    Każde jajko gotujemy 2-3 minuty. Przy 2-minutowym gotowaniu żółtko jest mocno płynne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować