Tagliatelle z boczniakami i szczypiorkiem

4 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Makaron z boczniakami, szczypiorkiem i śmietaną to dobry pomysł na smaczny i szybki obiad.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 300 gram makaronu tagliatelle
    250 gram boczniaków
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    200 gram śmietanki 30%
    1 pęczek szczypiorku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Tagliatelle z boczniakami i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
    Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Wrzucamy cebulę na rozgrzane w rondlu masło i podsmażamy, aż lekko się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek.
    Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski. Wrzucamy je do rondla i podsmażamy przez około 5-7 minut.
    Wlewamy śmietankę, dodajemy zioła prowansalskie i dusimy, aż sos się zredukuje.
    Zdejmujemy rondel z ognia, wrzucamy makaron i posiekany szczypiorek. Mieszamy. Przyprawiamy danie do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować