Szyszki

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis znalazłam niedawno, przeglądając zapiski mamy. Szyszki zrobiłam od razu i wyszły wyśmienite.

Składniki:

  • ● 1/2 kg krówek (kruchych)
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 12-15 dag ryżu preparowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki roztapiamy w rondelku na małym ogniu.
    Dodajemy margarynę. Podgrzewamy, od czasu do
    czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa.
  • 2. Wsypujemy ryż
    preparowany i mieszamy
    z masą krówkową.
    Czekamy
    2-3 minuty, aż ryż
    nasiąknie.
  • 3. Formujemy szyszki,
    zanurzając dłonie
    w zimnej wodzie.

Porady

Do szyszek można dodać 2 łyżki kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować