Szyszki

4 (1 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Szyszki to przysmak z dzieciństwa, który zna chyba każdy. Tradycyjnie przygotowane z krówek. Ale można je przygotować dużo szybciej, używając gotowej masy kajmakowej.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 400g masy kajmakowej,
    • 80g masła,
    • 100g ryżu preparowanego,
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka z grubym dnem przekładamy masę kajmakową i masło. Wstawiamy je na wolny ogień i podgrzewamy. Często mieszając doprowadzamy masę do zagotowania. Rondelek trzymamy chwilkę na ogniu cały czas mieszając do momentu aż kajmak dobrze połączy się z masłem. Wówczas rondelek zdejmujemy z ognia i masę studzimy. Może być lekko ciepła, ale nie gorąca. Gdy masa przestygnie to łączymy ją z ryżem preparowanym i dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe kulki i układamy je na papierze do pieczenia. Szyszki odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować