Szynka ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne mięsko, które zasmakuje każdemu- nawet tym co nie lubią szpinaku ;)

Składniki:

  • - ok.1 kg szynki wieprzowej
    - 100g ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia)
    - 4 całe suszone pomidory
    - 2- 3 ząbki czosnku
    - 200g świeżego szpinaku
    - 1 solidna łyżka masła
    - sól, pieprz, dużo gałki muszkatołowej
    - 2 łyżki oleju aromatyzowanego pomidorami suszonymi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Szynka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło. SZpinak myjemy drzemy na kawałki ale nie za duże i wrzucamy na rozgrzane masełko. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i pokrojone w paseczki pomidroki. Wszystko podsmażamy chwilę po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i dużą ilość gałki muszkatołowej i znów chwilę podsmażamy. PO czym odrobinę studzimy
    Mięso myjemy , osuszamy i wzdłuż mięsa robimy 3 głębokie nacięcia. Oprószamy solą i pieprzem całość po czym wkładamy do środka farsz i zawiązujemy dokładnie sznurkiem tworząc zgrabną pieczeń.
    Piekarnik rozgrzewamy do 170C ( termoobieg). Na patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorący wrzucamy szynkę i dokładnie ją obsmażamy po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem, który został na patelni i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na ok.50 min po czym zdejmujemy folię i dopiekamy na złoty kolor jeszcze około 15-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować