Szynka ze schabu z pikantną panierką

0 (0 ocen)

Coraz więcej ludzi robi w domowych warunkach różne szynki i wędliny. Ja od czasu do czasu również robię i staram się wymyślać różne smaki żeby było coś innego. Szynka delikatna i łagodna w smaku za to panierka pikantna.

Składniki:


  • 1 kg schabu b/k
    Zalewa:
    1 l wody
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
    1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
    6 kulek jałowca
    1 płaska łyżeczka kolendry (kulki)
    10 kulek czarnego pieprzu
    2 listki laurowe
    2 ząbki czosnku
    50 g soli do peklowania
    Panierka:
    2-3 łyżki przyprawy do schabowego
    1,5 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka ze schabu z pikantną panierką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć.
    Zalewa: Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli do peklowania. Doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować na średnim ogniu około 5-8 minut. Zdjąć z ognia, do letniej zalewy wsypać sól, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab, przykryć garnek i włożyć na 6-7 dni do lodówki. Raz dziennie schab odwrócić.
    Po tym czasie schab wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem.
    Panierkę wymieszać z olejem i rozłożyć równomiernie na górze i po bokach schabu. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 100 stopni i piec 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając schab tak długo aż będzie zimny.
    Najlepiej piec wieczorem i zostawić na całą noc w piekarniku.
    W trakcie pieczenia schabu nie odwracamy i nie przykrywamy.

Porady

Przyprawę do schabowego kupiłam w sklepie internetowym Ale-raj.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować