Szynka w sosie własnym

4.49 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Szynka wieprzowa to idealny przepis na niedzielny obiad, wygląda wykwintnie i tak też smakuję. Mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1. 1 kg szynki wieprzowej
    2. 3 duże cebule
    3. 60 g smalcu
    4. 2 łyżeczki maggi
    5. 2 łyżeczki oregano
    6. 1 łyżeczka bazylii
    7. 3 łyżeczki majeranku
    8. 2 liścia laurowe
    9. 6 ziela angielskich
    10. 3 ząbki czosnku
    11. 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
    12. 1 cytryna
    13. Szczypta soli
    14. 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    15. 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego (świeżo mielonego)
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zamarynowania mięsa w misce z sokiem z jednej cytryny, szczyptą soli oraz dwoma łyżeczkami pieprzu ziołowego (najlepiej kiedy mięso może poleżeć parę godzin, jeśli jednak nie mamy na to czasu nic się nie stanie). Na głębokiej patelni rozgrzewamy 50 g smalcu i wrzucamy mięso, opiekamy z każdej strony na największym ogniu, gdy mięso jest już zarumienione dolewamy szklankę wody i od tej pory posypujemy majerankiem po wierzchu, przykrywamy i zostawiamy na 15 minut następnie przewracamy posypujemy bazylią przykrywamy na 15 min (tak również postępujemy z reszta przypraw: oregano, przyprawa do mięsa, pieprz) do garnka wrzucamy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Cebulę kroimy w gruba kostkę i wrzucamy do osobnego garnka z 10 g smalcu, zielem, liściem oraz szczyptą soli) dusimy przez około 5 minut. Po 45 minutach duszenia, cebule dorzucamy do mięsa, dodajemy również 2 łyżeczki maggi oraz zalewę z marynaty mięsa, po około 15 minutach wyciągamy szynkę i kroimy grube plastry, które układamy w sosie i dusimy do miękkości (około 1,5 godziny). Gdy mięso jest już gotowe wyciągamy na deskę, sos blendujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.38 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pulpety w sosie własnym

To może cię zainteresować