Szynka w sosie własnym

  • wyświetlono: 65814 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Szynka wieprzowa to idealny przepis na niedzielny obiad, wygląda wykwintnie i tak też smakuję. Mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach.

Kasia1989
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 150min

Składniki

Składniki:
1. 1 kg szynki wieprzowej
2. 3 duże cebule
3. 60 g smalcu
4. 2 łyżeczki maggi
5. 2 łyżeczki oregano
6. 1 łyżeczka bazylii
7. 3 łyżeczki majeranku
8. 2 liścia laurowe
9. 6 ziela angielskich
10. 3 ząbki czosnku
11. 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
12. 1 cytryna
13. Szczypta soli
14. 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
15. 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego (świeżo mielonego)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Szynka w sosie własnym

  • 1. Zaczynamy od zamarynowania mięsa w misce z sokiem z jednej cytryny, szczyptą soli oraz dwoma łyżeczkami pieprzu ziołowego (najlepiej kiedy mięso może poleżeć parę godzin, jeśli jednak nie mamy na to czasu nic się nie stanie). Na głębokiej patelni rozgrzewamy 50 g smalcu i wrzucamy mięso, opiekamy z każdej strony na największym ogniu, gdy mięso jest już zarumienione dolewamy szklankę wody i od tej pory posypujemy majerankiem po wierzchu, przykrywamy i zostawiamy na 15 minut następnie przewracamy posypujemy bazylią przykrywamy na 15 min (tak również postępujemy z reszta przypraw: oregano, przyprawa do mięsa, pieprz) do garnka wrzucamy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Cebulę kroimy w gruba kostkę i wrzucamy do osobnego garnka z 10 g smalcu, zielem, liściem oraz szczyptą soli) dusimy przez około 5 minut. Po 45 minutach duszenia, cebule dorzucamy do mięsa, dodajemy również 2 łyżeczki maggi oraz zalewę z marynaty mięsa, po około 15 minutach wyciągamy szynkę i kroimy grube plastry, które układamy w sosie i dusimy do miękkości (około 1,5 godziny). Gdy mięso jest już gotowe wyciągamy na deskę, sos blendujemy.
PP_09-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

wątróbka

Dodane przez: Jolanta KG

Wątróbka drobiowa w sosie własnym

Pyszne danie na szybki obiad. Wątróbka,...

Karkówka

Dodane przez: justi2401

Karkówka duszona w sosie własnym

Pyszne, rozpływające się w ustach...

image-0q58d5p

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Duszone mięso w sosie własnym

Duszone mięso z szynki w sosie...

bitki w sosie

Dodane przez: Jolanta KG

Bitki drobiowe w sosie własnym

Miękkie mięso z piersi kurczaka...

żeberka w sosie własnym

Dodane przez: karolinajedynak24

ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM

Moja rodzina uwielbia mięsa w sosach...

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

Niesamowicie aromatyczne … z dodatkiem...