Szynka wieprzowa pieczona w naczyniu żaroodpornym

2.83 (12 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Można ją podać na obiad razem z sosem, który wytopił się w trakcie pieczenia lub jako domową, zdrową wędlinę na kanapki.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg szynki wieprzowej
    5 łyżek oleju rzepakowego
    5 łyżek musztardy
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka kminku
    2 łyżki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

2.83 (12 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Szynka wieprzowa pieczona w naczyniu żaroodpornym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

    W miseczce dokładnie mieszamy olej z musztardą, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

    Nacieramy mięso ze wszystkich stron marynatą i wstawiamy na noc do lodówki w przykrytym naczyniu.

    Następnie zamarynowane mięso obwiązujemy sznurkiem i pieczemy je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez około 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

    Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby mięso się zarumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować