Prosty chleb w naczyniu żaroodpornym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie ziarna umieścić w miseczce, dodać mąkę, drożdże, sól i cukier. Wymieszać wszystko łyżką, gotową mieszankę zalać wodą i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu raz jeszcze ciasto wymieszać i odstawić do wyrośnięcia tym razem na 40 min. Po tym czasie przełożyć ciasto do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem na spodzie i po bokach. Naczynie odstawić na 10 min. do wyrośnięcia, a piekarnik nastawić do nagrzania na 200 *C. Ciasto wkładamy do piekarnika na 60 min. Jeśli chleb będzie się szybko przypiekał należy zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia. Po upieczeniu ostudzić chleb i wyjąc z naczynia.
Komentarze