Prosty chleb w naczyniu żaroodpornym

4.5 (160 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Prosty, szybki i smaczny chlebek

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    200 g mąki graham
    3 łyżki słonecznika
    1 łyżka pestek dyni
    3 łyżki siemienia lnianego
    0,5 szklanki otrębów
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    25 g świeżych drożdży
    500 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Prosty chleb w naczyniu żaroodpornym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie ziarna umieścić w miseczce, dodać mąkę, drożdże, sól i cukier. Wymieszać wszystko łyżką, gotową mieszankę zalać wodą i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu raz jeszcze ciasto wymieszać i odstawić do wyrośnięcia tym razem na 40 min. Po tym czasie przełożyć ciasto do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem na spodzie i po bokach. Naczynie odstawić na 10 min. do wyrośnięcia, a piekarnik nastawić do nagrzania na 200 *C. Ciasto wkładamy do piekarnika na 60 min. Jeśli chleb będzie się szybko przypiekał należy zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia. Po upieczeniu ostudzić chleb i wyjąc z naczynia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować