Szynka pieczona z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso moczymy 6-8 godzin
w zimnej wodzie, a następnie
myjemy pod bieżącą wodą
i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacinamy
ukośnie w kratkę. Nacieramy
goździkami, solą i pieprzem.
2.Pieczemy ok. 20 minut
w piekarniku rozgrzanym do
temp. 200 °C, od czasu do czasu
podlewając gorącym bulionem.
Szynkę wyjmujemy. Smarujemy
miodem wymieszanym
z cukrem i pieczemy jeszcze 20
minut. Następnie odstawiamy
w ciepłe miejsce.
3.Owoce osączamy, zalewę
zachowujemy. Do sosu po pieczeniu
mięsa wlewamy 1/2
szklanki wody i zalewę. Wkładamy
owoce i dusimy, aż sos nieco
odparuje. Sos przelewamy
do sosjerki. Podajemy do mięsa
i owoców.
Komentarze