Szynka pieczona pod paprykowo - pieczarkową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, natrzyj ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskim, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na min.godzinę.
2.Papryki, cebule i pieczarki umyj, obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż pokrojone warzywa z pieczarkami i pietruszką i podsmażaj ok. 5 min aż zmiękną, ale pozostaną al dente. Odparuj większość płynu. Ostudż, dopraw, dodaj jajko roztrzepane ze śmietaną, przecierem, mąką oraz tartą bułkę i tarty parmezan.
3.Wierzch szynki natnij dwukrotnie wzdłuż, w nacięcia włóż połowę przygotowanego farszu. Resztą farszu posmaruj wierzch szynki.
4.Pieczeń ułóż w brytfance, podlej bulionem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. ok.80-90 minut.
Komentarze