Szynka pieczona pod paprykowo - pieczarkową skorupką

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Pieczeń może być podawana na ciepło lub zimno.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szynka tzw.myszka (ok.1kg)
    papryka czerwona i żółta
    20 dag pieczarek
    2 cebule
    2 łyżki natki pietruszki
    1 jajko
    2 łyżki gęstej śmietany
    po 3-4 łyżki tartej bułki i tartego parmezanu
    szklanka bulionu
    4 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka koncentratu pomidorowego
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka pieczona pod paprykowo - pieczarkową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj, osusz, natrzyj ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskim, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na min.godzinę.
  • 2. Papryki, cebule i pieczarki umyj, obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Pietruszkę umyj, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż pokrojone warzywa z pieczarkami i pietruszką i podsmażaj ok. 5 min aż zmiękną, ale pozostaną al dente. Odparuj większość płynu. Ostudż, dopraw, dodaj jajko roztrzepane ze śmietaną, przecierem, mąką oraz tartą bułkę i tarty parmezan.
  • 3. Wierzch szynki natnij dwukrotnie wzdłuż, w nacięcia włóż połowę przygotowanego farszu. Resztą farszu posmaruj wierzch szynki.
  • 4. Pieczeń ułóż w brytfance, podlej bulionem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. ok.80-90 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować