Nie masz czasu na wyszukany obiad? Mam dla Ciebie pomysł na szybki, prosty lecz bardzo pyszny obiadek! Polecam mojego spontanicznego kurczaka pod pieczarkową pierzynką :)
25 min
Składniki:
700 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
szczypta przyprawy do kurczaka
szczypta pieprzu ziołowego
200 g pieczarek
1 łyżeczka posiekanej natki koperku
50 g startej mozzarelli
Dodatkowo:
ugotowane ziemniaczki z koperkiem
kilka liści jarmużu lub ulubiona surówka
Kurczak pod pieczarkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka kroimy w cienkie lecz szerokie plastry. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie nacieramy, odstawiamy na chwilę.
W tym czasie czosnek, natkę koperku oraz pieczarki siekamy drobno. Podsmażamy na oleju wszystkie warzywa. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
Kurczaka kroimy z jednej strony, później przewracamy na drugą i wtedy nakładamy na każdy plaster mięsa pieczarki, a na ich wierzch mozzarellę. Smażymy pod przykryciem do momentu rozpuszczenia się sera. Podajemy np. z ugotowanymi ziemniaczkami, ulubioną surówką. Smacznego!
Komentarze