Szynka cytrynowa upieczona

4.5 (172 ocen)

  • 3 min

Wyjątkowe w smaku mięsko

  • 3 min

Składniki:

  • 1 kg szynki bez kości odtłuszczonej
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    1 kieliszek 40 ml cytrynówki
    1czubata łyżka stołowa trawy cytrynowej
    1 płaska łyżeczka płatków ostrej papryki
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka cytrynowa upieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie skłądniki marynaty (czosnek przez praskę). Dokładnie smarujemy szynkę marynatą, wkładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki na noc. Należy ją parę razy odwracać na drugą stronę, aby marynata dotarła do każdego miejsca w mięsie. Po "leżakowaniu" wkładamy mięsko do rękawa i pieczemy w piekarniku 200 stopni termoobieg 2 godziny. Po tym czasie rozcinamy rękaw u góry, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok 30 minut.

Porady

Im dłużej marynujemy mięso, tym lepiej. Można szynkę wyjąć szybciej ale najlepsza jest wtedy, kiedy długo się dopieka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.7 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szynka peklowana (szynkowar)

To może cię zainteresować