Szybkie kluski z sosem

4.5 (191 ocen)

  • 40 min

Obiad na szybko.

  • 40 min

Składniki:

  • Na kluski

    woda 3/4 szklanki
    mleko 3/4 szklanki
    jajka 3 sztuki
    mąka pszenna
    sól

    Na sos

    łopatka wieprzowa 40 dag
    cebula 2 sztuki
    liść laurowy
    czosnek3 ząbki

    kostka mięsna 1 sztuka
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Kluski Jajko Sosy

Szybkie kluski z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju razem z pokrojonym czosnkiem. Podlać wodą tak by zakryła mięso, dodać obrane i drobno pokrojone cebulę, kostkę mięsną . Wymieszać i dusić do miękkości. Jeśli potrzebujemy większą ilość sosu na koniec mięso oprószyć mąką i energicznie wymieszać. Jeśli trzeba podlać wodą i doprawić do smaku.

    Mleko, jajko i wodę mieszamy albo miksujemy. Mąki trzeba dodać tyle, aby powstało gęste ciasto by można było nabierać łyżką i kłaść na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną na wierzch zamieszać i wybierać łyżką cedzakową.
    Podawać z przygotowanym mięsnym sosem i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować