Szybki Jabłecznik z polewą chałwową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Jabłeczniki, szarlotki strucle z jabłkami... już pachnie. Dziś polecam szybki w wykonaniu Jabłecznik z bakaliami, nie wymagający miksowania i pieczenia jabłek. Urozmaiciłam przepis o polewę chałwową, robiłam ją pierwszy raz - przepis znalazłam w swoich kulinarnych notatkach:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 7 dużych jabłek (kwaskowych)
    - szklanka bakali (wymieszać rodzynki, orzechy włoskie-roztłuczone, daktyle...)
    - 1 szkl. cukru
    - 2 szkl. mąki
    - 4 jaja
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 płaska łyżeczka sody
    - 3 łyżki oleju rzepakowego

    Polewa chałwowa:

    - 70-80 g masła
    - 2 łyzki mleka
    - 4 łyzki cukru
    - 100 g chałwy waniliowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Szybki jabłecznik z polewą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem - wymieszać i pozostawić. Żółtka wymieszać z olejem, mąkę starannie wymieszać z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Do jabłek (powinny wypuścić sok) dodać żółtka z olejem, kolejno mąkę, bakalie i na końcu ubitą pianę z białek. Składniki starannie mieszać po dodaniu każdego. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 15 min, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec jeszcze 45 min.

    Polewa: Masło rozpuścić w rondelku z dodatkiem cukru i mleka, pokruszyć chałwę i dokładnie mieszać podgrzewając składniki na małym ogniu. Gotowa polewę pozostawić do ostygnięcia.

    Jabłecznik odstawić do wystudzenia, zimny polać polewą:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować