Warstwowy jabłecznik z kokosową bezą i chałwową polewą

0 (0 ocen)

Ciekawe połączenie jabłek, kokosu i słodkiej chałwy.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 200 g miękkiego masła
    • ½ szklanki cukru pudru
    • 8 żółtek
    • 4 białka
    • 1 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 płaska łyżka kakao
    • 1 łyżka wody

    Beza kokosowa:
    • 4 białka
    • 150 g wiórków kokosowych
    • ½ szklanki cukru

    Warstwa jabłkowa:
    • 1 ½ kg słodkich jabłek (waga przed obraniem)

    Polewa:
    • 50 g masła
    • ¼ szklanki cukru
    • 5 pełnych łyżek mleka
    • 150 g chałwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Warstwowy jabłecznik z kokosową bezą i chałwową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i jednolita dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy ciasto łyżką do czasu, aż będzie gładkie. Dzielimy je na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao oraz wodę.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki a następnie odciskamy z nich nadmiar soku (należy to zrobić dość mocno).
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy po łyżce cukru. Bezę ubijamy do czasu aż będzie mocno błyszcząca, a cały cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do niej wiórki i mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Formę (spód oraz boki) wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarowujemy ciemne ciasto, na nie wykładamy bezę, na bezie delikatnie umieszczamy jabłka, a następnie przykrywamy je jasnym ciastem. (Najlepiej nałóżcie sobie kilkanaście małych kupek ciasta i rozsmarowujcie je zwilżoną w zimnej wodzie łyżką. W przeciwnym razie ciasto może mieszać się z jabłkami).
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na opcji góra+dół przez 50-55 minut (z czego na ostatnie 10 minut wierzch ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i dopiekamy sam spód). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia, ale nie odklejamy od niego papieru, ponieważ pomoże on utrzymać polewę na wierzchu ciasta.
  • 5. W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i mlekiem. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego drobno pokruszoną chałwę. Mieszamy trzepaczką do chwili aż chałwa się rozpuści a polewa będzie gładka i błyszcząca.
    Polewę wylewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

blaszka 25x25 Uwaga!!!! Ciasta nie należy trzymać w lodówce, ponieważ stwardnieje. Ze względu na dość lepką polewę ciasto najwygodniej kroi się długim, zamoczonym we wrzątku nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Jabłka Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować