Słodkawo-gorzka konfitura z goździkowym akcentem, gotowa już w godzinę. Doskonała jako dodatek do świeżej bułki, naleśników, ciast, deserów i białego twarogu. Sprawdzi się nawet jako glazura do mięsa. Po prostu pyszna.
Szybka konfitura pomarańczowa z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze sparzyć, dokładanie wyszorować i osuszyć.
Obrać skórkę. Miąższ pozbawić białych błonek i pokroić w kostkę, włożyć do garnka.
Skórkę z 4 pomarańczy oczyścić, pozbawić białej części i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do garnka z miąższem.
2.Cytrynę umyć, dokładnie wymasować i wycisnąć z niej sok, dodać do miąższu i skórek pomarańczowych.
Do garnka dodać goździki, całość zasypać cukrem i cukrem waniliowym, odstawić na ok. 5 minut.
3.Zawartość garnka wymieszać i smażyć przez 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż całość zrobi się gęstsza, a owoce lekko szkliste, wyjąć goździki.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Komentarze