Szybka konfitura pomarańczowa z goździkami

4.49 (192 ocen)

Słodkawo-gorzka konfitura z goździkowym akcentem, gotowa już w godzinę. Doskonała jako dodatek do świeżej bułki, naleśników, ciast, deserów i białego twarogu. Sprawdzi się nawet jako glazura do mięsa. Po prostu pyszna.

Składniki:

  • Proporcje na 2 słoiki po 250 ml:
    - 7 pomarańczy,
    - 1 cytryna,
    - 7 łyżek cukru,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - 4 goździki.
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Szybka konfitura pomarańczowa z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze sparzyć, dokładanie wyszorować i osuszyć.
    Obrać skórkę. Miąższ pozbawić białych błonek i pokroić w kostkę, włożyć do garnka.
    Skórkę z 4 pomarańczy oczyścić, pozbawić białej części i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do garnka z miąższem.
  • 2. Cytrynę umyć, dokładnie wymasować i wycisnąć z niej sok, dodać do miąższu i skórek pomarańczowych.
    Do garnka dodać goździki, całość zasypać cukrem i cukrem waniliowym, odstawić na ok. 5 minut.
  • 3. Zawartość garnka wymieszać i smażyć przez 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż całość zrobi się gęstsza, a owoce lekko szkliste, wyjąć goździki.
    Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować