konfitura pomarańczowa z goździkami i anyżem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Fenomenalnie pyszna konfitura! Idealna do ciast, deserów czy herbaty. W smaku doskonale wyważona ~ słodka z nutą goryczki

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na ok. 400g gotowej konfitury (2 małe słoiczki)

    4 średnie pomarańcze
    sok z 1/2 cytryny
    100g cukru
    10 goździków
    2 gwiazdki anyżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Konfitura pomarańczowa z goździkami i anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy, dokładnie zdejmujemy albedo (białe części), jeśli są – wyjmujemy pestki. Tak przygotowane pomarańcze rozdrabniamy przy pomocy blendera ręcznego. Gotowy mus przekładamy do garnka, dodajemy startą skórkę z pomarańczy (ja dodałam całą, ponieważ lubię, gdy goryczka jest wyczuwalna i swojej konfitury używam głównie do ciast. Jeśli nie lubimy wyrazistej goryczki – dodajemy połowę skórki), cukier, sok z cytryny, goździki oraz anyż. Gotujemy na małym ogniu przez ok 45 minut często mieszając – zwłaszcza pod koniec gotowania, gdy sok nam wyparował. Pod koniec gotowania wyjmujemy wszystkie goździki i anyżowe gwiazdki. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy je do góry dnem wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anyż Goździki Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować