Konfitura pomarańczowa z goździkami i anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy, dokładnie zdejmujemy albedo (białe części), jeśli są – wyjmujemy pestki. Tak przygotowane pomarańcze rozdrabniamy przy pomocy blendera ręcznego. Gotowy mus przekładamy do garnka, dodajemy startą skórkę z pomarańczy (ja dodałam całą, ponieważ lubię, gdy goryczka jest wyczuwalna i swojej konfitury używam głównie do ciast. Jeśli nie lubimy wyrazistej goryczki – dodajemy połowę skórki), cukier, sok z cytryny, goździki oraz anyż. Gotujemy na małym ogniu przez ok 45 minut często mieszając – zwłaszcza pod koniec gotowania, gdy sok nam wyparował. Pod koniec gotowania wyjmujemy wszystkie goździki i anyżowe gwiazdki. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy je do góry dnem wystygnięcia.
Komentarze