Szaszłyki z pieczonymi ziemniakami i ajwarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Steki oczyścić z błon, umyć i osuszyć. Odstawić na ok. 20 minut. Pokroić w 1,5-cm kostkę. Marynata: paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazdo nasienne.
Miąższ drobno posiekać. Czosnek obrać i posiekać.
2.Limonkę wyszorować, osuszyć i obrać. Skórkę posiekać. Sok wycisnąć i wymieszać z papryką i czosnkiem. Wsypać zioła, przyprawę do mięs z grilla i lekko rozgnieciony szafran. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
3.Szczypiorek, natkę i koperek umyć i osuszyć. Następnie posiekać i wsypać do
marynaty. Mieszając, wlać powoli oliwę. Wymieszać z mięsem. Przykryć folią
spożywczą. Chłodzić minimum 6 godzin (najlepiej całą noc).
4.Szaszłyki: papryki umyć, osuszyć i usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w 1,5-cm kostkę. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i rozdzielić na pojedyncze warstwy. Boczek pokroić w plastry. Fetę pokroić w grubą kostkę.
5.Mięso wyjąć z lodówki i dokładnie wymieszać. Na szpikulce do szaszłyków (drewniane patyki warto wcześniej namoczyć w wodzie) nabijać na przemian mięso, cebulę, boczek, paprykę i ser.
6.Ajwar: warzywa umyć i osuszyć. Cebule obrać. Papryki, bakłażana i cukinię
przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Włożyć czosnek. Piec 30-40 minut w 220 °C z włączoną funkcją termoobiegu.
7.Warzywa wystudzić i obrać. Zmiksować krótko z 2 łyżkami oliwy oraz łyżką octu, solą, pieprzem, by pozostały małe kawałki warzyw. Dodać posiekaną natkę
pietruszki. Doprawić kilkoma kroplami tabasco.
8.Ziemniaki wyszorować. Gotować ok. 30 minut z solą i kminkiem. Wystudzić. Naciąć wzdłuż na głębokość 2 cm i lekko rozchylić. Oprószyć solą i pieprzem i włożyć po kawałku masła. Zawinąć osobno w folię aluminiową.
9.Śmietanę wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do schłodzenia. Szaszłyki i ziemniaki piec ok. 30 minut pod rozgrzanym grillem piekarnika.
10.Szaszłyki położyć na talerzach. Ziemniaki naciąć na krzyż, folię wywinąć. Nałożyć po kleksie śmietany. Podawać z udekorowanym kolendrą ajwarem.
Komentarze