Szpinakowy torcik

0 (0 ocen)

  • 2 min

Poszukując prezentu na urodziny mojej przyjaciółki, która uwielbia szpinak postanowiłam zaeksperymentować i przygotować pyszny i spektakularnie wyglądający torcik.

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
    2 łyżki miodu delikatnie rozpuścić
    2 łyżki ekstraktu waniliowego

    Krem:
    1 opakowanie kremówki
    1 opkowanie serka mascarpone
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    1 opkowanie cukru wanilinowego

    Suszona żurawina lub owoce granatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Leśny mech Torty Desery

Szpinakowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy mikserem z cukrem, po malu dodajemy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem i łączymy z resztą. Szpinak rozmrażamy i na sitku odklaladmy zeby cala woda odeszla. Łączymy z masą i wlewamy całość do blaszki. Pieczemy w 180 stopniach termoobieg. Plus minus godzina ale tak na prawdę nie czas się liczy a tzw ,,suchy patyczek" :)
    Gdy ciasto ostygnie zcinamy troszkę wierzch i kruszymy na ,,mech" i odkladamy z boku.
    Mascarpone i kremówkę z cukrem wanilinowym i dwie łyżeczki esktraktu ubijamy na bitą śmietanę, którą posmarujemy ciasto i posypiemy na wierzchu mchem. Jeżeli chcecie aby ciasto było na np nastepny dzień proponuję dodać rozpuszczonej żelatyny na koniec ubijania śmietany. Ja przyozdobilam ciasto suszoną żurawiną ale tutaj można puścić wodze fantazji :)

Porady

Z przepisu wyjdą dwa takie trociki jak na załączonym zdjęciu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Granat Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować