Poszukując prezentu na urodziny mojej przyjaciółki, która uwielbia szpinak postanowiłam zaeksperymentować i przygotować pyszny i spektakularnie wyglądający torcik.
Szpinakowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy mikserem z cukrem, po malu dodajemy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem i łączymy z resztą. Szpinak rozmrażamy i na sitku odklaladmy zeby cala woda odeszla. Łączymy z masą i wlewamy całość do blaszki. Pieczemy w 180 stopniach termoobieg. Plus minus godzina ale tak na prawdę nie czas się liczy a tzw ,,suchy patyczek" :)
Gdy ciasto ostygnie zcinamy troszkę wierzch i kruszymy na ,,mech" i odkladamy z boku.
Mascarpone i kremówkę z cukrem wanilinowym i dwie łyżeczki esktraktu ubijamy na bitą śmietanę, którą posmarujemy ciasto i posypiemy na wierzchu mchem. Jeżeli chcecie aby ciasto było na np nastepny dzień proponuję dodać rozpuszczonej żelatyny na koniec ubijania śmietany. Ja przyozdobilam ciasto suszoną żurawiną ale tutaj można puścić wodze fantazji :)
Porady
Z przepisu wyjdą dwa takie trociki jak na załączonym zdjęciu
Komentarze