Jest to uwielbiane ciasto przez domowników. Ciasto zrobione jak torcik, więc idealnie nada się na urodziny bądź inne okazje. Jest to proste, tanie i najlepiej smakujące pod względem prostoty ciasto. Jest wilgotne, mokre i ciężkie.
Składniki:
JAJA 6 SZT.
CUKIER PUDER 1 SZKL.
OLEJ 1 SZKL,
MĄKA TORTOWA 2 , 1/2 SZKL.
SODA 1 ŁYŻECZKA
PROSZEK DO PIECZENIA 1 ŁYŻECZKA
SZPINAK MROŻONY SIEKANY 400 G.
Szpinakowy torcik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ. DODAĆ STOPNIOWO CUKIER PUDER, DALEJ UBIJAJĄC. STRUŻKĄ WLEWAĆ OLEJ ORAZ DODAĆ ŻÓŁTKA. MĄKĘ PRZESIAĆ Z PROSZKIEM I SODĄ. DODAĆ DO MASY. ENERGICZNYM RUCHEM WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ. SZPINAK ODMROZIĆ I DOKŁADNIE PRZECISNĄĆ PRZEZ CZYSTĄ ŚCIERECZKĘ Z NADMIARU WODY. DODAĆ DO CIASTA I WYMIESZAĆ DO POŁĄCZENIA SIĘ SKŁADNIKÓW. PRZELAĆ NA TORTOWNICĘ O WYMIARACH 24CM. WYŁOŻONĄ PERGAMINEM. WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 170 STOPNI I PIEC OK. 40 -50 MIN., DO SUCHEGO PATYCZKA.
ŚMIETANĘ UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ Z CUKREM PUDREM. GALARETKĘ ROZPUŚCIĆ W WODZIE ZGODNIE Z ZALECENIAMI NA OPAKOWANIU. GDY OSTYGNIE I ZACZNIE TĘŻEĆ DODAĆ PARTIAMI DO ŚMIETANY. WYMIESZAĆ. WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA KILKA MINUT.
Z OSTYGNIĘTEGO CIASTO ŚCIĄĆ GÓRKĘ I JĄ DROBNO POKRUSZYĆ. RESZTĘ CIASTO PRZEKROIĆ NA PÓŁ. NA SPÓD UKŁADAMY UMYTE I POKROJONE W GRUBE PLASTRY TRUSKAWKI, NAKŁADAMY POŁOWĘ ŚMIETANY, PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM I WYKŁADAMY RESZTĘ ŚMIETANY. WIERZCH OBSYPUJEMY POKRUSZONYM CIASTEM. PRZYOZDOBIĆ OWOCAMI I SCHŁODZIĆ CO NAJMNIEJ 2 H. W LODÓWCE.
Komentarze