Naleśniki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szpinakowy szał, czyli naleśniki ze szpinakiem :)Odkąd kilka miesięcy temu poznałam smak szpinaku, wymyślam coraz to nowsze kompozycje szpinakowe. Zapraszam do spróbowania mojej wersji :)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe (8 średnich pół-grubasków)
    - 3 szklanki mąki
    - 3/4 szklanki mleka
    - 1 jajko
    - szczypta soli
    - 1 szklanka wody niegazowanej

    Farsz szpinakowy
    - 10 brykietów szpinkaku (lub 1 opakowanie świeżego)
    - 3 ząbki
    - 3 średnie celbulki
    - 3 łyżki oleju
    - 1 czubata łyżeczka przyprawy Kamis do szpinaku
    - 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    - 3 łyżki oleju
    * 3 pieczarki - dla smakoszy
    * kilka plasterków kurczaka/indyka/polędwicy - dla mięsożerców
    * ser feta - dla złamania smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać mleko i szczyptę soli (niekoniecznie). Zmiksować mikserem na gładką masę. Odstawić na kwadrans.
    Wymieszać Knor z jogurtem (opcjonalnie ze śmietaną - smak ten sam :) ) i dać czas na przegryzienie się - w tym czasie zapraszam do kroku nr 2 i 3.
  • Cebulka 2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Przysmażyć na pół szkliście.
    * Jeśli w wersji z pieczarkami - dodać pokrojone w kosteczkę i razem smażyć.
  • Cebulka ze szpinakiem w brykiecie 3. Wrzucić brykiet i na małym ogniu czekać aż z jednej strony się rozmięknie - wtedy przerzucić na drugą stronę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy zmięknie - wymieszać i dalej na małym ogniu dusić.
  • farsz i naleśnik 4. Do masy naleśnikowej dodać wodę i jeszcze raz zmiksować. Masa ma być gładka, lejąca się, ale nie strumieniem :). Jeśli coś jest nie tak, to dodać płynu lub mąki. Po zmiksowaniu można już piec naleśniki, doglądając końcówki przygotowań farszu.
  • Wszystkie składniki farszu 5. Do farszy dodać kawałek fety (lub nie) i przygotowany sos do szpinaku. Wymieszać i poddusić 3 min.
  • Wnętrze szpinakowe 6. Teraz już najprostsze. Na ciepły naleśnik wyłożyć farsz szpinakowy, zawinąć jak smakuje najlepiej i ... smacznego :)
  • wnętrze z wędliną 7. Opcjonalnie położyć plasterek wędliny :)
  • Smacznego 8. Smacznego :)

Porady

Preferuję czosnek naturalny w główkach, a nie kostki, czy sypki - większy aromat i do tego zdrowszy :) a w postaci do farszu nie psuje randki, jeśli naleśniki są serwowane na romantyczną kolację ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować