NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

4.5 (156 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie szpinaku i boczku wędzonego. Farsz zawinięty w naleśnik. Całość zapieczona pod pierzynką ze śmietany i żółtego sera...

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - naleśniki: 10 sztuk
    - szpinak mrożony w liściach: 0.5 kilograma
    - boczek wędzony surowy: 15 dekagramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - biały ser (opcjonalnie): 15 dekagramów
    - śmietana 12 lub 18 %: 300 mililitrów
    - tarty ser zółty: 3 łyżki
    - sól, do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić na drobne kawałki (słupki, kostkę lub cieniutkie plasterki). Wysmażyć na patelni, dodać szpinak i dusić aż odparuje woda. Dodać roztarty z solą czosnek i chwilę smażyć na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Dodać pokruszony biały ser. Ja robię wersję z serem i bez sera, świetnie w tej potrawie sprawdza się wędzony biały ser.
  • NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM 3. Farsz wykładać na naleśniki, zawijać w rulony i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Śmietanę wymieszać ze startym żółtym serem doprawić solą i polać nią ułożone naleśniki. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować