Pizza na całą blachę

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Po wielu próbach przestałam walczyć z ciastem i rozciągać na siłę i... zrobiłam swoje proporcje, by z każdego wyrośniętego ciasta wykleić całą blachę z piekarnika :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    300 g mąki (najczęściej używam typ 550)
    25 gram świeżych (nie z lodówki) drożdży lub 13 g suchych
    3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
    płaska łyżka soli morskiej
    łyżeczka cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    ----------------------------------------------------------------------------------------
    NA CIASTO
    przecier pomidorowy
    przyprawa do pizzy
    ser mozarella lub ser żółty
    oliwki czarne
    kukurydza z puszki
    pieczarki
    kurczak / dowolna wędlina / kiełbasa w kawałkach
    ananas z puszki
    brokuł ...
    i wiele, wiele innych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na całą blachę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczam w wodzie i dodaję do pozostałych składników ciasta. Jeśli drożdże suche to wszystko od razu mieszam.
  • 2. Ugniatam, ubijam, słowem wyrabiam ciasto co najmniej 10 minut. Ciasto jest dobrze rozruszane i napowietrzone - i od razu chce mu się rosnąć. Ważne, by było elastyczne, gładkie, nie przylepiało się do rąk. Można trochę podsypać mąką, jeśli się klei.
  • 3. Wyrobione ciasto odkładam wo plastykowej miski opatulonej z każdej strony ściereczkami na około godzinę.
  • 4. Wyciągam ciasto na papier do pieczenia i rozwałkowuję na całej jego wielkości (papier ma wymiary jak blacha z piekarnika).
  • 5. Kolejność składników!
    Najpierw smaruję ciasto przecierem pomidorowym. Posypuję potem przyprawą do pizzy. Później idzie ser - dużo sera. Może to być mozarella (lżejsza), albo dowolny żółty w plastrach lub starty. Na to oliwki, kukurydza, wędlina, cebula i mokre warzywa (zawsze u samej góry). To, co położycie na górze, czy to będzie rozbite jajko, czy papryka, pieczarki, czy cokolwiek znajdziecie w domu i macie na to ochotę - pamiętajcie - najbardziej mokre składniki idą na samym końcu na górę. Gdy już położyliście wszystko, jeszcze jedna warstwa sera na górę i...
  • 6. ... czas do piekarnika. Musi być rozgrzany na 220 stopni z termoobiegiem. Piekę od 12 do 15 min (w zależności od ilości i doboru składników).
  • 7. Po upieczeniu dokładam sos czosnkowy własnej roboty i... Smacznego :-)

Porady

Aby wyciągnąć zgrabnie ciasto i nie urywać go w trakcie odwracam miskę do góry nogami, drugą rękę nadstawiam na łapanie ciasta. Wychodzi gładko z miski i gładką górą ląduje na mojej dłoni. Tera tylko odwracam rękę i kładę na środek papieru do pieczenia. Takie jednolite, niepourywane ciasto dużo łatwiej się rozwałkowuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować