Szpinakowa wariacja z burakiem i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Boże Narodzenie coraz bliżej, za chwilę Sylwester. Pora zadbać o formę by zmieścić się w właśnie zakupioną sukienkę. Dlatego temat główny, to sałatki. Lekkie, zdrowe.
A więcej przepisów na różnego rodzaju potrawy na mojej stronie www.kawkazamorze.pl

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gram szpinaku, 1 czerwony buraczek, garść włoskich orzechów, 2 łyżki startego parmezanu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, pieprz, sól, szczypta cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Szpinakowa wariacja z burakiem i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczka dokładnie myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Na talerze kładziemy szpinak, orzechy wcześnie przyprażone na suchej patelni oraz obranego, ostudzonego buraczka, którego najlepiej pokroić w kostkę. Oliwę mieszamy z octem, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem oraz solą. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę po czym posypujemy serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować