Zapraszam na sałatkę, przygotowaną tylko z 4 składników. Jest dekoracyjna, pomysłowa a przy tym co najważniejsze pyszna i oczywiście niskokaloryczna, zapraszam serdecznie:)
Składniki:
Składniki podstawowe:
1 puszka tuńczyka
50 g suchego ryżu
2 duże garści szpinaku świeżego
Składnik dodatkowy:
3 pomidory – u mnie lima w 3 kolorach
Składniki robocze:
Sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki soku z cytryny
Szpinak z tuńczykiem, ryżowymi kulkami i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wsypać ryż, dodać wodę oraz sól i zagotować. Gotować do miękkości lub nawet delikatnego rozgotowania. Zdjąć z ognia, odcedzić na sicie i zostawić do ostygnięcia. Następnie zblendować na gładko. Doprawić sola i ziołami, wymieszać.
2.Na blacie postawić miseczkę z wodą i zwilżyć dłonie. Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć na talerzyk i wstawić do lodówki na całą noc.
3.Kolejnego dnia na ozdobny talerz przełożyć opłukany i suchy szpinak. Oprószyć solą.
4.Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na talerzu tworząc rozetkę
5.Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy i uformować dłońmi kulki w podobnej wielkości jak kulki ryżowe. Tuńczyka i kulki ryżowe ułożyć na sałatce. Skropić ewentualnie sokiem z cytryny. Schłodzić, podawać. Smacznego!
Komentarze