Szpecle z warzywami

4.48 (149 ocen)

  • 40 min

Sezon owocowo warzywny w pełni. Oto smażone warzywa z pachnącymi ziołami i kluseczkami

  • 40 min

Składniki:

  • 1 mała cukinia
    1 średniej wielkości por( biała część)
    1 świeża marchew
    1 czerwona papryka
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie , oregano
    olej do smażenia warzyw

    kluski:
    20 dag mąki
    2 jaja
    woda
    sól
    wrzątek do ugotowania klusek
    masło topione do polania klusek
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Szpecle z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa obierz, opłucz i pokrój w cieniutkie słupki o długości ok. 10cm
    2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż każdy rodzaj warzyw oddzielnie, posól
    3. Zagotuj wodę w garnku
    4. Przygotuj kluski mieszając mąkę z jajkami, solą oraz dodając odrobinę wody
    5. Do gotowego ciasta dodaj nieco ziół prowansalskich .
    6. Ciasto ma być gęste, ale powinno wylewać się swobodnie z garnuszka.
    7. Na wrzątek wlewaj ciasto, dobrze z użyciem lejka.
    8. Kluski gotuj krótko w wodzie do wypłynięcia
    9. Gotowe kluski ułóż dekoracyjnie na półmisku, udekoruj smażonymi warzywami, posyp posiekanym, świeżym oregano i gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Oregano Papryka Por Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować