Smaczna i szybka w przygotowaniu zapiekanka jeśli użyjemy gotowych kluseczek i zamrożonej dyni. Polecam na obiad!
Składniki:
1 op. szpecli
300 g kiełbasy śląskiej
1 łodyga selera naciowego
1 mały por
1 czerwona papryka
300 g dyni
8 plasterków sera żółtego
100 g śmietany 30%
Sól i pieprz
Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i podsmażać aż się lekko wytopi.
Seler i por oczyścić i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do kiełbasy i smażyć.
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i smażyć wszystko razem. Wlać śmietankę, doprawić solą (ostrożnie bo kiełbasa, ser i kluski są już słone) oraz pieprzem. Zagotować.
Szpecle zalać wrzątkiem, po dwóch minutach dodać startą na dużych oczkach zamrożoną dynię, zamieszać i odcedzić. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. 5 plasterków sera pokroić w kosteczkę. Wrzucić do naczynia ser i zawartość rondla, wymieszać szybko. Pozostały ser pokroić i posypać zapiekankę z wierzchu. Zapiekać 30 minut w 190 stopni
Komentarze