Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą

0 (0 ocen)

Smaczna i szybka w przygotowaniu zapiekanka jeśli użyjemy gotowych kluseczek i zamrożonej dyni. Polecam na obiad!

Składniki:


  • 1 op. szpecli
    300 g kiełbasy śląskiej
    1 łodyga selera naciowego
    1 mały por
    1 czerwona papryka
    300 g dyni
    8 plasterków sera żółtego
    100 g śmietany 30%
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpecle zapiekane z warzywami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i podsmażać aż się lekko wytopi.

    Seler i por oczyścić i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do kiełbasy i smażyć.

    Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla i smażyć wszystko razem. Wlać śmietankę, doprawić solą (ostrożnie bo kiełbasa, ser i kluski są już słone) oraz pieprzem. Zagotować.

    Szpecle zalać wrzątkiem, po dwóch minutach dodać startą na dużych oczkach zamrożoną dynię, zamieszać i odcedzić. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. 5 plasterków sera pokroić w kosteczkę. Wrzucić do naczynia ser i zawartość rondla, wymieszać szybko. Pozostały ser pokroić i posypać zapiekankę z wierzchu. Zapiekać 30 minut w 190 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kiełbasa Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować