60 g wędzonego parzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 spora cukinia
100 ml śmietany 30%
500 g ugotowanych szpecli
50 g goudy
50 g sera podpuszczkowego dojrzewającego
pieprz kolorowy do smaku
Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w małą kostkę. Wrzucić wraz z cebulą do rondla. Smażyć razem 2 minuty, dodać drobniutko posiekany czosnek. Smażyć minutę.
Cukinię wyszorować, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do rondla.
Szpecle wrzucić do rondla i zamieszać, podgrzewać.
Ser podpuszczkowy pokroić w kostkę (był miękki, nie dał się zetrzeć;) ), goudę zetrzeć na tarce. Wrzucić do rondla, zamieszać, chwilę razem podgrzewać żeby sery się rozpuściły. Jeśli trzeba doprawić solą (jak dla mnie boczek, szpecle i sery mają wystarczająco soli i nie dodawałam jej więcej).
Komentarze