Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią

4.5 (179 ocen)

Pyszne i szybkie danie

Składniki:

  • 60 g wędzonego parzonego boczku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 spora cukinia
    100 ml śmietany 30%
    500 g ugotowanych szpecli
    50 g goudy
    50 g sera podpuszczkowego dojrzewającego
    pieprz kolorowy do smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Szpecle podwójnie serowe z boczkiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w małą kostkę. Wrzucić wraz z cebulą do rondla. Smażyć razem 2 minuty, dodać drobniutko posiekany czosnek. Smażyć minutę.
    Cukinię wyszorować, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do rondla.

    Całość chwilę smażyć. Następnie wlać śmietankę doprawić lekko pieprzem, dusić 2 minuty.

    Szpecle wrzucić do rondla i zamieszać, podgrzewać.

    Ser podpuszczkowy pokroić w kostkę (był miękki, nie dał się zetrzeć;) ), goudę zetrzeć na tarce. Wrzucić do rondla, zamieszać, chwilę razem podgrzewać żeby sery się rozpuściły. Jeśli trzeba doprawić solą (jak dla mnie boczek, szpecle i sery mają wystarczająco soli i nie dodawałam jej więcej).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować