Kulki ryżowo-serowe z cukinią i boczkiem

5 (180 ocen)

Smaczne połączenie ryżu z boczkiem, cukinią i żółtym serem. Doskonałe jako przystawka. W połączeniu z surówką możemy zaserwować je jako danie obiadowe.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    1 szkl. ryżu białego
    1 mała cukinia (ok. 25 dkg)
    10-15 dkg boczku wędzonego parzonego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    10 dkg sera żółtego

    Składniki robocze:
    woda
    1 jajko
    3 łyżki kaszy manny
    1 łyżka bułki tartej
    1 płaska łyżeczka curry
    pieprz czarny mielony
    sól
    czosnek granulowany

    Dekoracja:
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Curry Przystawki Przekąski Kulki Ser

Kulki ryżowo-serowe z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy curry. Ostudzić.
  • 2. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osolić i odstawić na 15 minut. Odcisnąć.
  • 3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • 4. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Cukinię, boczek i ser żółty przełożyć do garnka z ryżem. Wymieszać, doprawić pieprzem, solą, czosnkiem granulowanym. Dodać jajko oraz bułkę tartą i kaszę mannę. Wymieszać
  • 6. Z powstałej masy formować kulki średniej wielkości, układać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut. Podawać gorące.

Porady

Kulki łatwiej jest formować rękami zwilżonymi wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Ryż Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować