Smaczne połączenie ryżu z boczkiem, cukinią i żółtym serem. Doskonałe jako przystawka. W połączeniu z surówką możemy zaserwować je jako danie obiadowe.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu:
1 szkl. ryżu białego
1 mała cukinia (ok. 25 dkg)
10-15 dkg boczku wędzonego parzonego
Składnik podstawowy dodatkowy:
10 dkg sera żółtego
Kulki ryżowo-serowe z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy curry. Ostudzić.
2.Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osolić i odstawić na 15 minut. Odcisnąć.
3.Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
4.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5.Cukinię, boczek i ser żółty przełożyć do garnka z ryżem. Wymieszać, doprawić pieprzem, solą, czosnkiem granulowanym. Dodać jajko oraz bułkę tartą i kaszę mannę. Wymieszać
6.Z powstałej masy formować kulki średniej wielkości, układać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut. Podawać gorące.
Porady
Kulki łatwiej jest formować rękami zwilżonymi wodą.
Komentarze